Billiga postorder kläder på nätet!

Regnkläder


Behöver du köpa nya regnkläder? Att till exempel välja rätt barnregnkläder är inte helt lätt. Här kommer lite tips på vad du bör tänka på när du ska välja regnkläder. Hur mycket regn och lek ska plagget tåla för att barnen ej ska bli blöta?

Man mäter regntätheten på ett plagg i något som kallas ”vattenpelare”. Vattenpelaren anger det vattentryck tyget i plagget klarar innan det börjar läcka. Enligt EU-standard räknas ett plagg som vattentätt om det har en vattenpelare på 2000 mm. Det innebär dock i realiteten att ett regnställ med vattenpelare 2000 mm klarar lättare regn en stund men inte långvarig aktivitet i ösregn.

”Galonisar” har en vattenpelare på 5000 mm. De är vattentäta på riktigt, så barnen kan i princip sitta i vatten utan att bli blöta. Nackdelen är att de också håller tätt för svett och fukt. Det kan vara bra att ha ull eller syntet i lagret under galonregnkläderna eftersom bomull kyler när det blir fuktigt. Galon slits också ganska snabbt.

En annan variant av regnställ är funktionsplagg. En vattenpelare på minst 10 000 mm ger ett funktionsplagg som både andas och är vattentätt. Funktionsplagg tål mer extrema påfrestningar i blötväder så som lek i vattenpölar och till och med en cykeltur i hällregn.

Fler och fler klädtillverkare tar fram så kallade skalplagg. De är tänkta att fungera året om. En skaljacka t ex bör ha mellan 3000 och 10 000 vattenpelare för att fungera bra. Allt efter årstid och väder reglerar du ditt värmebehov med de lager du har under skaljackan. Vintertid har du fler och varmare lager och sommartid kanske bara en t-shirt.

Funktionsplagg/skalplagg är dyrare än vanliga plagg, men du slipper köpa flera olika varianter av ytterplagg och de är ofta slitstarka och varar mer än en säsong.

För att ytterplagg ska vara smidiga bör de också tåla maskintvätt i minst 40 grader samt klara av torkskåp. Vissa ytterkläder tål även torktumlare, men det är en bonus.

Annonser: